Handige tips & trics voor de horeca

 

Wist je dat glazen potten een echte lifehack zijn als het op koken aankomt? Of het nou om het pellen van een gekookt eitje, verschillende soorten noten of knoflook gaat. Het bespaart veel tijd en gepriegel. Met name in de grotere keukens, zoals in restaurants en hotels, scheelt dit erg veel tijd. Meer weten? Kijk dan snel naar onze tips!

 

Noten pellen in pot Amandelen in pot

 

 

 

Gekookte eieren
Belangrijk om te weten: laat je gekookte eitje even ‘schrikken’ voor je deze gaat pellen. Het laten schrikken van eieren heeft meerdere redenen. Ten eerste helpt dit om het stollingsproces te stoppen. Eieren kunnen nog heel lang warm blijven, waardoor je de kans loopt dat je perfect gekookte eitje nog nagaart en dus niet meer zo perfect is. Een tweede gevolg van het schrikken is dat het eiwit snel afkoelt en inkrimpt. Dit zorgt ervoor dat het witte velletje loslaat van de eierschaal en dit pelt een stuk prettiger.

Stop je gekookte eitje na het schrikken in een glazen pot met een klein laagje water, doe het deksel erop en schud heen en weer. In een mum van tijd een perfect gepeld eitje!

 

Amandelen en hazelnoten
Amandelen en hazelnoten zijn ontzettend lekker, vooral als je ze roostert! Naast het feit dat ze ontzettend lekker zijn om zo op te eten, kun je deze noten ook voor veel verschillende gerechten en recepten gebruiken (zie ‘Gezonde chocopasta’). De meeste gerechten en recepten vragen om geroosterde noten zónder schil.

Hoe doe je dit zonder uren te pellen?
Heel simpel: Leg de noten op een bakplaat, stop ze in een voorverwarmde oven op 190 graden en laat ze net zo lang roosteren tot de noten lekker ruiken en een mooi goudbruin kleurtje hebben. Haal ze uit de oven, laat ze even afkoelen en stop ze vervolgens in een glazen pot. Deksel erop, paar keer flink schudden en voila! De velletjes laten los en jij hebt een perfect geroosterd nootje zonder schil.

 

Knoflook
Voor veel gerechten en keukens een onmisbaar kruid; knoflook. Af en toe behoorlijk irritant om te pellen. Hier komt dé lifehack van dit moment: stop de knoflookteentjes in een glazen pot. Doe het deksel erop en schud flink heen en weer. Je zult zien dat de velletjes loslaten. Schud net zo lang tot de knoflookteentjes volledig gepeld zijn en voila; geen onhandig gedoe meer met knoflook!

 Bron: handy DIY