10 dingen waar je aan moet denken bij de keuze van jouw bierfles

 

1. Welke vorm bierfles?

Allereerst beginnen we met de vorm van het bierflesje. De zogeheten ‘Longneck’ en de (APO) ‘Vichy’ zijn de meest gebruikte vormen. Ook de ‘Steinie’ is een bekende vorm onder de speciaal bieren. De verschillen in vorm staan niet gelijk aan verschillende inhoudsmaten. Het heeft namelijk te maken met de dikte van het glas. Zo lijkt het ene flesje groter dan de ander, maar hebben ze dezelfde inhoud. Op de foto hiernaast is dit goed terug te zien, van links naar rechts zijn de Longneck, de Vichy en de Steinie fles te zien met alle drie een inhoud van 33cl.

 

Je kunt ook voor een luxere vorm kiezen als je je bier bijvoorbeeld exclusief in een restaurant schenkt of als je een geschenkverpakking wil maken. Het laatstgenoemde komt later in dit blog nog verder aan bod.

 

2. Welke inhoud voor de fles?

Een logische vraag die volgt is welke inhoud de bierfles dan moet krijgen. Hebben we het over een klein of groot formaat? De meest gangbare inhoud is 33 cl, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het in 25 cl, 30cl of 0.5 l. Daarnaast is het mogelijk om een afwijkende of een grotere inhoud te nemen voor bijvoorbeeld geschenkverpakkingen of bepaalde gelegenheden. Hier komen we later nog op terug.

 

Bierfles inhoud en vormen

 

3. Van welk materiaal moet de fles gemaakt zijn?

Misschien een rare vraag in eerste opzicht, maar zeker een belangrijke keuze. Hoewel glas het meest gangbare is, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen voor een aluminium of kunststof fles. Een van de grote voordelen van deze materialen ten opzichte van glas is dat deze flessen bij distributie niet kapot kunnen gaan. Bovendien wegen ze in verhouding minder dan een glazen fles. Het nadeel is wel dat een aluminium fles kan deuken en de kunststof fles minder bekend is op de Nederlandse markt.

 

4. Welke kleur bierfles?

De kleur van de bierfles is een belangrijk onderdeel van de uitstraling. Over het algemeen zijn bierflesjes bruin, maar dat hoeft natuurlijk niet. Naast het bruin gekleurde glas, ook wel donkeramber genoemd, is het ook mogelijk om te kiezen voor groen, zwart of wit glas.

 

Tegenwoordig is er ook zwart glas beschikbaar. Door het speciale productieproces zijn deze flessen niet gecoat maar zwart van kleur. Dit zorgt voor een luxe uitstraling van de fles en beschermt het bier nog meer tegen licht dan andere flesjes. Je kunt er ook voor kiezen om de andere kleuren te nemen en deze een UV coating te geven ter bescherming tegen licht. Liever toch iets anders? Neem dan een andere kleur, zo is blauw glas ook een mogelijkheid. Je moet dan natuurlijk wel rekenen op een iets duurdere kostprijs voor de bierflesjes.

 

5. Wie vult de flessen af?

Een belangrijke vraag voor de kleinere brouwers is meestal de vraag wie de bierflessen gaat afvullen. Wanneer dit door een brouwer zelf wordt gedaan, kan er doorgaans makkelijker gekozen worden voor een afwijkende vorm van de fles.

 

Ondanks dat de meeste normale kroonkurkmondingen 26 mm zijn, moet je dit punt toch meenemen als je gaat kijken naar de vorm die je wil kiezen. Laat je overigens niet afschikken hierdoor, het lijkt misschien wel iets duurder met een afwijkende vorm, maar hierdoor kun je juist wel weer meer onderscheid creëren op de markt. Het belangrijkste is dat je weet wie de flessen gaat afvullen en wat er voor die partij mogelijk is indien een andere monding gewenst is.

 

Bierfles sluiting

6. Welke sluiting voor de bierfles?

Aansluitend op het vorige punt komen we bij de sluiting van de fles. Door de verschillende sluitingen, zijn er ook verschillende manieren van afvullen. Stel jezelf de vraag of je kiest voor een beugel, kurk of kroonkurk?

 

Bovendien kun je er voor kiezen om jouw logo op de kroonkurk te laten drukken of te kiezen voor een eenvoudige standaard dop. Zo geef je de bierfles met eigen logo op de sluiting nog een extra stukje personalisatie terwijl een standaard kroonkurk juist weer lagere kosten heeft

 

7. Welk etiket op de bierfles?

Nu komen we bij het werkelijke personaliseren van de bierfles, het etiket. Het etiket brengt de vorige keuzes samen tot een geheel, geeft een omschrijving van de inhoud en laat de identiteit van het bedrijf zien. Hoe ga je de productnaam op de fles zetten? Een eenvoudige manier is door een simpele etiket op de buik van de fles te laten zetten. Je kunt ook kiezen om een etiket op de nek te plakken of beiden.

 

Maar daar houden de mogelijkheden nog niet op. Je kunt er namelijk voor kiezen om de hele fles te bedekken met een sleeve, een keramische zeefdruk door de fles zelf te laten bedrukken, een logo in het glas te laten zetten, een coating aan te brengen of een combinatie hiervan. Dit is wel afhankelijk van de oplage die je wilt maken. Zo is het coaten en sleeving mogelijk vanaf 5000 stuks terwijl het labelen en de keramische zeefdruk al vanaf 1000 stuks mogelijk is.

 

8. Geschenkverpakkingen

Misschien wil je meer richting een geschenkverpakking gaan, of een geschenkverpakking maken naast een reguliere fles. Zoals eerder naar voren is gekomen is het mogelijk om, naast de standaard maten, ook grotere maten te kiezen.

 

De meeste geschenkverpakkingen hebben een inhoud van 750 ml. Daarnaast zijn er ook flessen beschikbaar in 1000 ml, 1500 ml en groter. Daarnaast kun je opnieuw verschillende kleuren, mondingen, sluitingen, etiketten en secundaire verpakkingen kiezen. Opnieuw veel keuzes dus.

 Geschenkverpakkingen

 

9. De secundaire verpakking voor de flessen

Aansluitend op het vorige punt, is de secundaire verpakking een handige manier voor de presentatie van jouw bier. In die zin in de secundaire verpakking van de bierfles van groot belang omdat je je bier exclusiever en specialer kan maken door een speciaal pakket op te stellen. Ga je je bier los verkopen? Dan is dit misschien minder van belang. Maar een secundaire verpakking is wel een ideale manier om je bierflesje nog beter te presenteren. Voor geschenkverpakkingen kan bijvoorbeeld een houten doos ook een mooie manier zijn om de bierfles te verpakken.

 

Hier komt vervolgens ook een eigen glas bij kijken die naast de bierfles het bier verder kan personaliseren.

 

10. En welke bierfles past nou het beste bij welk bier dan?

Deze vraag had je waarschijnlijk al eerder verwacht. Want welke fles voor een speciaal biertje en welke fles voor een pils? Het kan inderdaad belangrijk zijn om dit punt mee te wegen in de keuze van de vorm van de fles. Een witbier in een speciale Steinie fles die gist tegenhoud is bijvoorbeeld niet eerder gedaan, of wel?

 

Er bestaat namelijk nog wel eens discussie over de soort fles in relatie tot het soort bier. Maar in feite kan ieder soort bier in elk soort fles afgevuld worden. Omdat het daarom niet perse hoeft mee te spelen voor iedereen maar voor sommige wel als keuze kan meespelen, hebben we deze keuze alsnog opgenomen in de lijst.

 

Al met al beslis uiteindelijk jij wat het beste bij jouw product past en wat het meest haalbaar is.

 

Meer weten over de verschillende bierflessen?

Ben je geïnspireerd door een bepaalde bierfles? Of wil je meer weten over de keuzes en mogelijkheden? Op onze website vind je ons assortiment bierflessen. Kijk hier voor het actuele aanbod bierflessen van Glazenflessenenpotten.nl en vind jouw ideale bierfles.