Mayonaise, wie gebruikt het niet?

Overal zie je het wel op tafel verschijnen, van knoflook- tot yoghurtmayonaise, van Belgische tot Zaanse. Maar wie van verschillende soorten houdt, houdt ook van variëren. Waar de bekende standaard mayonaise van eigeel, olie, citroensap is gemaakt, maken Japanners hun mayonaise juist met eigeel en appel- of rijstazijn. Want ook daar eten ze het graag, er bestaat in Japan zelfs een mayonaise café!

 

Hoewel mayonaise overal ter wereld anders smaakt is de standaard mayonaise een veel gebruikt internationaal product. We gaan met deze standaard mayonaise kijken naar echt exclusieve smaken. Truffelmayonaise kennen de meeste mensen wel en daarom hebben we hier nog een paar minder bekende variaties die erg exclusief zullen zijn op de meeste tafels.

 

Weckpotjes

Exclusieve mayonaises op tafel zetten

Het is zeker voor restaurants en cafés erg leuk en origineel om zelf bijzondere mayonaises te maken die exclusief bij jou te verkrijgen zijn. Hiermee heb je als bedrijf je eigen saus voor je gasten en het is niet eens moeilijk om te maken!

 

We beginnen met een recept voor standaard mayonaise en geven een paar voorbeelden van bijzondere mayonaises. Bij de variatips lees je hoe je eenvoudig zelf avocadomayonaise, kerriemayonaise en Japanse mayonaise kan maken.

 

Wat heb je nodig voor de basis?

Voor ongeveer 300ml zelfgemaakte (basis)mayonaise:
●      Potje van ongeveer 300 ml
●      2 eierdooiers
●      200 ml olijfolie
●      2 theelepels citroensap
●      Beetje peper en zout
●      Staafmixer of keukenmachine

 

Bereiding van de basismayonaise

Zorg er allereerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de eierdooiers in een kom en mix het totdat het mengel glad is. Voeg nu voorzichtig tijdens het mixen steeds een klein beetje olie toe terwijl je door blijft mixen. Mocht de mayonaise te dik worden nadat alle olie er in zit, kun je er een beetje water bijvoegen. Doe als laatste het citroensap erbij, roer het nog eens goed door en breng de mayonaise op smaak met peper en zout.

 

Zelf exclusieve mayonaises maken, een paar variatietips

Nu heb je de basis mayonaise al klaar. Wil je de mayonaise wat zuurder maken? Doe er dan iets meer citroensap bij voor de gewenste smaak. Maar alleen een beetje citroen maakt de mayonaise natuurlijk nog niet exclusief. We gaan nu verder met een paar variatietips die de mayonaise bijzonder zullen maken. We gaan variëren door te kijken naar een drietal bijzondere mayonaises: avocadomayonaise, kerriemayonaise met sambal en Japanse mayonaise.

 

Wat heb je nodig voor de variaties?

●      Voor de avocadomayonaise: een rijpe avocado, een takje koriander en een teentje knoflook.

●      Voor de kerriemayonaise: een eetlepel kerriepoeder, een paar takjes verse peterselie en koriander, twee kleine uitjes of sjalotjes en een theelepeltje sambal of tabasco.

●      Voor de Japanse mayonaise: Wasabi (pasta of poeder), een scheutje appel-azijn.

 

Avocadomayonaise

Weckpotje 100 ml

We beginnen met de eenvoudigste variatie: de avocadomayonaise. Haal eerst de pit uit de avocado, haal dan de schil eraf en mix de avocado in een schone schaal tot het glad is. Doe dit mengel bij de zelfgemaakte basis mayonaise en voeg er nog een fijngehakt takje koriander en een geperst teentje knoflook aan toe. Even goed doorroeren en je hebt een leuke groene mayonaise die ook nog eens gezond is! Serveertip: Erg lekker op een clubsandwich met bacon en gerookte kip!

 

Kerriemayonaise

De kerriemayonaise vraagt iets meer werk. Je maakt deze door eerst wat takjes verse peterselie en koriander fijn te hakken en dit bij de standaard mayonaise te doen. Snij vervolgens twee kleine uitjes of sjalotjes in kleine stukjes en fruit ze even in de pan. Laat de ui daarna een beetje uitlekken en afkoelen en doe het samen met een eetlepel kerriepoeder en een theelepel sambal bij de mayonaise. Serveertip: Doe de kerriemayonaise op een broodje met gegrilde kip en een paar stukjes mango!

  

Japanse mayonaise

Voor de Japanse mayonaise moet je weer even terug naar het begin. Bij het kloppen van het eigeel bij de basismayonaise doe je de wasabi er al bij. Klop dit tot geheel en schenk er weer net zoals het basisrecept, langzaam de olie bij. Op deze manier bindt de wasabi goed met het ei. Doe er daarna een scheut azijn in met het citroensap, peper en zout. Nu alleen nog even doorroeren en serveren maar! Serveertip: Heerlijk op een broodje gerookte zalm met rucola of bij sushi!

 

Proefschaal met exclusieve mayonaises

Een leuke manier om meerdere verschillende exclusieve mayonaises te presenteren bij een gerecht of hapje is met een mooie proefschaal. Doe de verschillende mayonaises in kleine twist-off potjes of kleine weckpotjes van bijvoorbeeld 100 ml en zet ze bij elkaar op een schaal.

 

Maak bijvoorbeeld de bovenstaande drie soorten exclusieve mayonaises en vul ze aan met een paar bekendere variaties zoals een truffelmayonaise en nog een andere bijzondere mayonaise zoals saffraanmayonaise. Zo kun je erg veel variëren geef je bovendien je gasten op creatieve manier een keuze uit verschillende exclusieve mayonaises!

 

Ben je geïnspireerd door de bijzondere smaken en wil je zelf aan de slag? Je kunt je zelfgemaakte mayonaise heel mooi presenteren met een van de potjes van Glazenflessenenpotten.nl. Bekijk hier het actuele aanbod kleine weckpotjes op onze webshop.