Zelf mosterd maken

Je eigen mosterd maken is eenvoudiger dan je denkt. Het is verrassend leuk om te maken en leuk om cadeau te geven. In dit blog lees je hoe je zelf mosterd kunt maken en hoe je leuke variaties in smaak kunt uitproberen.

De ingrediëntenmosterd ingrediënten

 

100 g mosterdzaad
200 ml witte wijnazijn
1 tl kurkuma
50 g rietsuiker
wat zout en peper

 

 

Zo werkt het

1. Laat het mosterdzaad een nacht weken in de azijn.
2. Giet het geheel de volgende dag in een keukenmachine (met sikkelmes) en voeg de overige ingrediënten toe.
3. Zet de machine aan en laat hem draaien tot de mosterd glad is (duurt wel zeker een minuut of vijf).
4. Schep de mosterd in een inmaakpot en zet hem in de koelkast.


De mosterd is eigenlijk gelijk klaar om te eten, maar voor de beste smaakbeleving is het beter om even twee weken te wachten. De smaak versterkt namelijk in de loop van tijd en is na twee weken optimaal. Je kunt ook variëren met de specerijen die je toevoegt aan de mosterd, voor meer variatie.

 

Gerechten met mosterd

Mosterd blijft langer houdbaar in een inmaakpot!

Waar kun je die zelfgemaakte mosterd eigenlijk voor gebruiken? Hier zijn een paar gerechten om je zelf gemaakte mosterd bij te gebruiken:

Boerenkool

Mosterd is erg lekker bij boerenkool, lekker met een goede boeren rookworst erbij, genieten maar!

Salades

Geen salade is natuurlijk compleet zonder een dressing, en geen dressing is compleet zonder mosterd!. De witte wijn vinaigrette is een klassieke, maar mosterd is ook heerlijk bij een dressing op basis van honing!

Mosterdsoep

Lekkere pittige soep! Vergezeld door een stukje roggebrood, smullen maar!

Snacks

Mosterd mag natuurlijk ook niet ontbreken bij een lekkere kroket of een paar bitterballen, en met de zelfgemaakte mosterd is dat natuurlijk extra lekker!