Tips bij de keuze van een wijnfles 


1. Welke wijn bij welke soort wijnfles?

Soorten wijnflessenWe hebben het eerst over de vorm. Misschien is het je ooit wel eens opgevallen, maar de vorm van de wijnfles is meestal te herleiden naar de herkomst van de wijn.


Dat maakt de soort fles meestal regio gebonden. Het normale formaat wijnfles is een lange slanke fles met rechte schouders die je bij de meeste wijn terugziet. Deze is ook bekend van de beroemde Bordeaux wijnen en wordt daarom ook wel de ‘Bordeaux fles’ genoemd.


Daarnaast zijn er diverse andere soorten wijnflessen te verkrijgen. Zo hebben wijnen uit de Bourgogne en Rhône-wijnen een hele andere vorm wijnfles dan de Bordeaux wijnfles. De onderkant is veel breder loopt geleidelijk naar boven. Ook deze fles wordt veel gebruikt en kent men over het algemeen als de ‘Bourgogne fles’. Grotere formaten van deze fles worden vaak voor huiswijn gebruikt in supermarkten.


Verder hebben Duitse wijnen meestal een fles die veel langer en smaller is dan een normale wijnfles. Dit terwijl Portugese wijnen in de meeste gevallen in hoekigere versies van de normale Bordeaux wijnfles gedaan worden. Bovendien is een ander duidelijk verschil te zien bij Champagne en mousserende wijnen. Deze lijken op de Bourgogne en Rhône flessen, maar hebben dikker glas tegen de druk.


We komen nu ook automatisch bij de ziel van de fles. Dit is de inkeping aan de onderkant van de fles die meerdere functies heeft. Voor Champagne en mousserende wijnen maakt het de fles sterker tegen de druk die op de fles staat. Daarbij hebben luxere wijnen meestal een diepere ziel voor het schenken van de fles en maakt de ziel de wijnfles stabieler op onregelmatige ondergrond.


Je kunt overigens ook nog kiezen voor stapelbare wijnflessen die door de speciale inkeping aan de zijkant van de fles eenvoudig te stapelen is. Op Glazenflessenenpotten.nl vind je deze stapelbare wijnflessen in de kleuren helder glas en groen. Meer weten? Lees dan ook onze blog over stapelbare flessen.


Alles bij elkaar geeft alleen al de vorm van de wijnfles een indruk van welke wijn er in de fles zou kunnen zitten. Het is daarom nu al belangrijk dat je goed bedenkt wat voor soort wijn je gaat verkopen en welke doelgroep je kiest. Ga je bijvoorbeeld wijn van Nederlandse bodem bottelen voor de algemene consument? De Bordeaux fles is dan in principe voor de meeste een logische keuze, maar uiteindelijk kun jij dat zelf beslissen.


2. Welk materiaal voor de fles?

Voordat de volgende punten aan bod komen, bespreken we kort het tweede punt: welk materiaal? Glas natuurlijk zou je zeggen. Glas is inderdaad het bekendste, meest gebruikte materiaal, maar het is ook mogelijk om wijn bijvoorbeeld in een pak van 3 liter te verkopen of in hard kunststoffen flessen. Je kunt voor een luxe oplage ook kiezen voor een stenen fles. Deze materialen zijn misschien minder gebruikelijk, maar het is wel zeker mogelijk.

3. Welke inhoud voor de wijnfles?

We gaan er vanuit dat je voor glas kiest en komen daarom aan bij de inhoud. Normaal gesproken hebben wijnflessen een inhoud van 750ml. Ondanks de verschillende vormen is dit in de meeste gevallen de inhoud van wijnflessen. Je ziet wel vaak bij wijnflessen voor huiswijnen, een soort grotere Bourgogne fles, een 1 liter variant. Uiteraard zijn er ook grotere en kleinere maten verkrijgbaar. Op zoek naar andere inhoudsmaten? We zullen deze later bij geschenkverpakkingen verder aan bod laten komen.

4. Welke kleur wijnfles?

Kleur kiezenDe wijnflessen zijn te verkrijgen in de kleuren groen, bruin en wit. De laatstgenoemde heeft de minste bescherming tegen licht maar is wel geschikt voor witte wijn en rosé. Rode wijn kan niet goed tegen licht en zit daarom ook in een groene of bruine fles waarbij de bruine de beste bescherming bied. Je ziet daarom ook meestal rode wijn in een bruine fles en witte wijn in een groene.

5. Welke sluiting? Schroefdop of een kurk op de wijnfles?

De antwoord op deze vraag is misschien wel een van de grootste discussies in de wijnwereld, want wat is beter? De kurk of de schroefdop?


De schroefdop biedt zo zijn voordelen. Hij is goedkoper om te produceren en op de fles te laten zetten. Mede hierdoor is de afgelopen jaren de schroefdop erg populair geworden en zijn ook grote wijnhuizen overgestapt op schroefdop als standaard sluiting. Tegenwoordig gebruikt het grootste deel van de wijnproducten dan ook deze sluiting. Bovendien is de schroefdop voor de consument makkelijk te openen en te hersluiten waardoor het aan de consumentenkant door de meeste mensen voor de algemene wijnen al lang geaccepteerd is.

Maar waar de schroefdop nog wel eens een goedkope indruk achterlaat wordt de kurk nog altijd als luxer gezien. Het is vooral een stukje beleving van de consument wanneer je de plop hoort die klinkt als de kurk van de wijnfles gaat. De echte wijndrinkers zullen om deze en andere redenen daarom altijd de voorkeur aan kurk blijven geven.

Sluitingen voor een wijnflesVoor de producenten is kurk duurder dan de schroefdop, maar het geeft nog altijd veel indruk aan de wijnfles. Maar wanneer je voor de kurk kiest, kies je dan voor een echte kurk of een plastic variant? Een echte kurk blijft goed voor wijnen die je langer dan vijf jaar kan bewaren. Een kurk is beter voor wijnen die je wilt bewaren. Wil je wel voor de belevenis gaan, maar niet met luxe bewaarwijnen? Dan kun je ook kiezen voor een kurk die deels of geheel van plastic is. Dit is weer goedkoper dan een echte kurk, maar die van plastic kan weer ten koste gaan van de belevenis. Het blijft gewoon lastig dus.

Belangrijk hierbij is dat je bij deze keuze ook bepaald welke monding de wijnfles moet hebben. Bij een schroefdop moeten er ribbels in het glas komen terwijl de kurkmonding speciaal gemaakt is voor het afsluiten met een kurk. Bovendien zijn er naast kurk en schroefdop ook kroonkurk en glassluiting te verkrijgen. Zeker de kroonkurk wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij mousserende wijnen of cider.

Het blijft gewoon een moeilijke keuze, maar het blijft ook iets wat vooral te herleiden is naar wat jij het mooiste vind en wat jij denkt dat je doelgroep het meeste zal waarderen.

 

6. Welk etiket?

Etiket op wijnflesNaast de vorm en de sluiting, is de etiket erg belangrijk bij de uitstraling van de wijnfles. Het etiket geeft de consument niet alleen een eerste indruk van het merk en de wijn, maar heeft ook een informerende rol. Op het etiket staat over het algemeen vermeld wat voor soort wijn het is, welke druiven er zijn gebruikt, waar de wijn vandaan komt, hoeveel alcohol de wijn bevat en bij welk eten de wijn het beste past.

Het meest gebruikte is een eenvoudig etiket op de voorkant en achterkant van de fles. Het is een rechthoekig etiket en is vaak terug te zien bij minder duurdere wijnen. Hoe duurder de wijn, hoe meer uitstraling er aan de fles wordt gegeven. Zo hebben luxere etiketten vaak een mooi logo of een bedrukking waardoor er een reliëf in het etiket zit.

Naast het gebruik van een etiket kun je de fles ook laten bedrukken. Zowel op het etiket, op het glas met verf of in de vorm van de fles. De combinatie van vorm, sluiting en etiket bepalen uiteindelijk de uitstraling die je de wijnfles wil geven. Het is daarom een erg belangrijke keuze en het zal ook gaan bepalen wie de wijn zal gaan kopen.

7. Geschenkverpakkingen, secundaire verpakkingen en grotere maten

Een mooie wijn is zeer geschikt als geschenk. Zoals eerder is besproken zijn er naast de reguliere inhoudsmaat van 750ml, ook diverse geschenkverpakkingen. In de wijnwereld kennen deze grotere flessen eigen namen die gekoppeld zijn aan een bepaalde inhoudsmaat. Zo staat de 1500ml fles bekend als Magnum en is een veel gebruikte maat. Bij grotere maten zijn de namen meestal afkomstig uit de Bijbel. Deze maten zie je niet veel en zijn over het algemeen ongebruikelijk voor de gemiddelde producent.

Kleinere maten zie je wel vaker, niet meer als geschenk maar vooral als de kleinere variant van het doorgaans product. Deze komen vaak in de maten 250ml of 375ml en zie je vaker in een kunststof variant.

Meer weten over de verschillende wijnflessen?

Ben jij uit over de keuze voor je wijnfles? Of wil je juist nog meer weten of heb je vragen over de verschillende keuzes en mogelijkheden? Kijk dan op Glazenflessenenpotten.nl voor het ruime assortiment wijnflessen en sluitingen of neem contact met ons op.