Heerlijk recept in een potje


Gezonde vegetarische couscoussalade

Met het warme zomerse weer zijn salades niet meer weg te denken van tafel. De couscoussalade is inmiddels een Couscoussalade in glasklassieker onder de salades en deze gezonde vegetarische variant is dan ook perfect voor het zomerse weer. 
           

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • Schroefpotje
  • 300 milliliter water
  • 300 gram couscous
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • ½ blokje groentebouillon
  • 1 courgette
  • 200 gram feta
  • 100 gram olijven
  • Peterselie


Bereiding

Snijd de courgette in plakjes en grill deze aan beide kanten in de pan. Breng 300 milliliter water aan de kook en voeg vervolgens het halve blokje groentebouillon toe. Zet daarna het vuur uit en voeg de couscous toe. Even doorroeren en laat het dan 3 minuten wellen totdat al het vocht is opgenomen. Snijd in de tussentijd de cherrytomaatjes doormidden en voeg deze als al het vocht in de couscous is opgenomen toe. Meng vervolgens de gegrilde courgette door de couscous en verwarm het nog even op laag vuur. Zet het vuur vervolgens weer uit en roer de olijven en blokjes feta er doorheen. Schep de couscoussalade in het potje en top het af met wat extra olijven, feta en peterselie.

Tip: Deze couscoussalade in een potje is ook handig om mee te nemen voor onderweg.


Soep in glazen potjeVariatie

Alle salades kun je eigenlijk gemakkelijk in een potje serveren. Maar ook andere voorgerechten als garnalen, carpaccio, noedels of soep kunnen prima op deze geserveerd worden. Wat dacht je van deze romige aspergesoep met zalm?

 

 

 

 


Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 500 gram witte aspergesServeer soep in een glazen potje
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 prei
  • 2 uien
  • Tijm, peterselie en laurier
  • 200 milliliter room
  • Bieslook
  • Boter
  • Peper
  • Zout


Bereiding

Halveer de prei en snijd er vervolgens halve ringen van. Pel de uien en snijd deze in snippers. Vervolgens is het tijd om de asperges te schillen, snijd het harde uiteinde af en snijd de asperges in grove stukken. Bewaar de schillen. Snipper de bieslook en snijd de zalm in kleine stukjes. Stoof de asperges met de ui en prei gaar in boter. Kook de aspergeschillen in 1 liter water voor ongeveer 15 minuten en zeef vervolgens het kookwater. Verwijder de schillen en voeg laurier, peterselie en tijm toe. Breng dit opnieuw aan de kook en laat de soep garen. Na een half uur kunnen de kruiden verwijderd worden uit de soep. Nu kan de gestoofde prei, ui en asperges (houd de kopjes van de asperges apart) toegevoegd worden. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een romige soep. Voeg de aspergekopjes toe en laat deze heel.  Tot slot kan de room, bieslook en zalm toegevoegd worden. Schenk de soep in potjes en serveren maar!


Serveertip: Serveer de soep met wat kleine soepstengels om het af te maken.