Oud Hollandse Anker Jenever uit Weesp

 

Jenever volgens oud Weesper recept is herboren! Molenaar Christian Pfeiffer vond in het Weesper archief een oud recept (uit circa 1630) waarin stond beschreven hoe je de beste jenever kunt maken. Dit wilde hij graag proberen. Hij wist het, na veel pogingen, in 2015 eindelijk na te maken.

 

Jenever produceren

Zo vertelt hij: “De passie voor jenever is ontstaan toen ik onderzoek ging doen naar de geschiedenis van de molen waar ik molenaar op ben: molen De Vriendschap in Weesp. Die molen is gebouwd als moutmolen voor de jeneverindustrie in Weesp en terwijl ik bezig was de geschiedenis verder te onderzoeken kwam ik erachter dat Weesp ooit de grootste jenever producerende stad van Nederland was. De enige stad die in de Gouden Eeuw jenever mocht leveren voor de VOC. Toen ben ik begonnen.”


In de hoogtijdagen waren er rond de 33 branderijen actief in het kleine Weesp. De grootste en bekendste was branderij Het Anker aan de Hoogstraat met later panden aan de Achtergracht en pakhuizen verderop in Weesp. Het was Het Anker die eind 19de eeuw als een van de laatsten de deuren sloot en daarmee is de naam eeuwenlang verbonden geweest aan de stad. Molen Het Anker aan de Herengracht werd in 1880 eigendom van Christian Frederick Anton Pfeiffer, inderdaad de betovergrootvader van Christian.

 

Christian is vrijwillig molenaar. Hij is in zijn keuken gaan experimenteren met graan uit eigen molen en het recept uit 1630. Na een behoorlijke tijd proberen uiteindelijk met succes! Na er al die tijd en energie in te hebben geïnvesteerd, heeft Christian samen met zijn vrouw besloten om de jenever op grote, commerciële schaal te produceren.

 

 

Top kwaliteit lokale producten voor Anker Weesp

 Jeneverbessen

Het productieproces van Jenever lijkt heel erg op bier brouwen. Volgens het 17e eeuwse recept moeten drie soorten granen worden gebruikt: gerst, rogge en tarwe. Deze granen moeten op een speciale manier worden gebrouwen. Ingewikkeld is het niet, maar tijdrovend wel. Vervolgens moet het zogeheten beslag minimaal een hele week gisten. Hierna wordt het tot vier keer gestookt in een distilleerketel, waarvan de laatste keer met jeneverbessen en andere kruiden erbij. Het klinkt misschien eenvoudig, maar het vereist de juiste kennis om de juiste smaken te creëren.

 

 

Christian werkt zoveel mogelijk met lokale producten en natuurlijk met de beste kwaliteit. Het graan komt uit de Wieringermeer en er wordt hard gewerkt om het gebruik van lokale jeneverbessen te realiseren. Naast dat het werken met lokale producten goed is voor het milieu geeft het ook een extra twist aan het historische verhaal achter Anker Weesp.


Toen Anker Weesp in 2016 bekend maakte de Weesper jenever weer nieuw leven in te blazen stroomden de bestellingen binnen. Ook de horeca in de omgeving klopten aan bij Christian om de jenever te gaan schenken. Tegenwoordig benadert Anker Weesp zelf ook slijterijen en horecagelegenheden. Maar wel uitsluitend de ondernemingen waar zij zelf achter staan: “Afnemers die ons verhaal op een goede manier weten door te vertellen.” 

 

Jenever productie Glazenflessenenpotten.nl

Anker Weesp maakt  voornamelijk gebruik van de halve liter apothekersflessen. Die lijken op de oude flessen die in de 17e eeuw ook werden gebruikt en geven de jenever, en tegenwoordig ook likeuren, een eigen imago.

 

“Toen de flessen niet leverbaar bleken en wij in de problemen dreigden te komen, werden we zeer goed geholpen en kon er alsnog aan een partij van de, voor ons zo belangrijke, flessen worden gekomen. Heel erg fijn!” - Aldus Christian Pfeiffer

 

 

 

 

Anker Jenever FlessenBenieuwd naar de Jenever en likeuren van Anker Weesp?

Kijk voor meer informatie over Anker Weesp en het achterliggende verhaal snel op: http://www.ankerweesp.nl/