Stoere producten in stoer glaswerk


Wat doe je als je mosterdleverancier met de noorderzon is vertrokken? Dan maak je het gewoon zelf! Tenminste, wel als je Gerard Zoetbrood heet. Hij begon spelenderwijs, maar inmiddels maakt hij, samen met zijn vrouw Janneke, al een flink aantal jaar een stoer en ambachtelijk product in even zo stoer glaswerk. En dat product, Braakhekke mosterd, leveren ze door het hele land.


Janneke en Gerard Zoetbrood besloten in 2009 hun boerderij-camping Braakhekke uit te breiden. Er lopen veel fiets- en wandelroutes langs en daarin zagen ze kansen. Daarom openden ze een winkel met streekproducten. Sinds 2012 verkopen ze daar hun mosterd, in robuuste glazen hexagonale potten. Of, zoals Gerard ze noemt: “Potjes met een uitstraling.” Veel mensen gebruiken ronde glazen potten, maar hij wilde echt iets anders. Iets dat past bij een ambachtelijk product.

Braakhekke grove mosterd Dressing in een beugelfles


“Naast mosterd maak ik mayonaises, stoofpotten, soepen, dressings en dergelijke. Deze producten verpakken wij in het glas van glazenflessenenpotten.nl, zoals de beugelflesjes voor dressings. Ik koop al ruim 4 jaar bij ze in en dat bevalt prima. Ik heb een keer een akkefietje gehad. Dat lag eigenlijk aan de vervoerder, maar dat hebben ze wel netjes opgelost. Ik wil graag een leverancier die het hele pakket kan leveren en dat kan glazenflessenenpotten.nl. Dat is makkelijker en dan ben je ook interessanter als kleine ondernemer. Ik kom wel aan een pallet of tien glaswerk per jaar.”


“Ik wilde potjes met een uitstraling!”

 


De pure benadering

Het recept voor de mosterd ontwikkelde Gerard op basis van zijn ervaring in de kruidenbranche en door simpelweg veel mensen te laten proeven. Door het gebruik van speciale kruiden ontstaan de lekkerste smaken. Hij ging ermee aan de slag omdat zijn eigen mosterdleverancier van de ene op de andere dag met de noorderzon was vertrokken. Hij koos daarbij voor de pure benadering: hele mosterdzaden, natuurlijke grondstoffen, geen bindmiddelen, geen E-nummers en geen water.

 

Goede smaakBraakhekke mosterd in glazen pot

“Ik ben daardoor duurder dan producenten die wél water toevoegen, maar het komt de smaak ten goede. Die hele mosterdzaden zijn knetterhard. Ze moeten eerst twee dagen in de week gelegd worden. In fabrieken werken ze met gekneusde zaden, die ze helemaal fijn malen. Mijn mosterd is over het algemeen juist heel grof. Bij mij proef je daarom de pure smaak!”

Daarvoor kun je natuurlijk naar het mooie Gelderse Harfsen gaan, maar hij levert ook aan de Landwinkels die je in heel Nederland vindt.


Kijk voor meer informatie over Braakhekke mosterd op:
www.camping-braakhekke.nl/mosterdmakerij-de-braakhekke