Natuurlijke cosmetica met DIY Soap

Het idee voor DIY Soap is in de zomer van 2015 ontstaan. Eigenaresse Erica Linger vertelt: “Mijn oudste dochter heeft al heel haar leven een moeilijke, gevoelige en erg droge huid. Daarom was ik al een tijd op zoek naar een goede crème zonder chemische ingrediënten, kunstmatige geur- en kleurstoffen en andere schadelijke bestanddelen. Al snel kwam ik uit bij zelfgemaakte natuurlijke cosmetica, maar wat moet je met een blok shea butter als je maar een klein beetje gebruikt? Of al die flessen etherische oliën als je maar enkele druppels gebruikt? En zo is het idee ontstaan; zou het niet geweldig zijn als je thuis je eigen cosmetica kan maken op natuurlijke wijze? Dit betekende het begin van DIY Soap.”

 

De eerste winkel

DIY Soap is begonnen als webshop en heeft sinds april 2017 de deuren geopend van haar eerste winkel, in de Van Woustraat in Amsterdam. Daar worden naast de DIY pakketten en de kant en klare producten ook losse ingrediënten verkocht, om zo zelf ter plekke je eigen product samen te stellen.

 

Erica ziet de webshop niet alleen als verkoopkanaal, maar ook als etalage. “Dat was de reden dat ik een webshop wilde. Zo kan ik op een eenvoudige manier aan mensen laten zien wat wij voor een soort producten wij verkopen en waar wij voor staan.”

 DIY soap winkelDIY soap winkel

In de winkel in Amsterdam worden ook regelmatig workshops gegeven. Tijdens deze workshops kun je zelf bijv. je scrub, lippenbalsem of moisturizer samenstellen naar huidbehoefte en geur. Erica vertelt: “De workshops zijn ontzettend leuk om te doen. Vooral als je mensen gestrest binnen ziet komen en dan helemaal blij en ontspannen weer naar huis ziet gaan. Ook is het natuurlijk leuk dat we producten maken die ze daarna ook echt gaan gebruiken.” 

Voor inkoop van de ingrediënten wordt er zoveel mogelijk gezocht naar samenwerkingen met bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden, biologisch produceren en rekening houden met hun omgeving. Zo komt de biologische honing van een lokale Leidse imker.

 

DIY soap Van begin tot einde

Naast ingrediënten wordt er ook veel aandacht besteed aan de mensen achter de producten. “Ik kwam toevallig in contact met een dagbesteding voor mensen met een beperking en ben met ze in gesprek gegaan over het maken van producten. Zij zoeken altijd leuke bedrijven om mee samen te werken en voor hen is het leuk dat zij onze DIY producten helemaal maken, van begin tot einde”, aldus Erica.

 

Glasverpakkingen geven een mooi en helder beeld van de producten die je verkoopt en zijn daarbij ook milieuvriendelijk. Erica stimuleert haar klanten om duurzaam om te gaan met de producten. Zo kunnen klanten met hun lege potjes naar de winkel komen om een refill te kopen. Op die manier kunnen de potjes hergebruikt worden en dit scheelt weer in verpakkingsmateriaal!

 

Erica bestelt weckpotten  en enkele andere glazen flesjes en potjes bij Glazenflessenenpotten. Deze worden ook gebruikt bij workshops en natuurlijk voor bestellingen in de webshop. “Mijn ervaring is dat de service altijd prima is, erg klantgericht en vriendelijk. Het contact verloopt altijd erg prettig en snel, maar toch met een persoonlijke touch”, aldus Erica Linger.

 

Benieuwd geworden naar de producten van DIY Soap?

Kijk voor meer informatie over DIY Soap en het achterliggende verhaal op: https://www.diysoap.nl/